Már a kérdés is érdekes, hiszen a társkeresés egyszerű, nemigaz? Megismerkedünk valakivel, megtetszünk neki, ő is nekünk és már össze is jöttünk. Vagy mégsem?

Ügyfeleim, akik többnyire fiatal, dinamikus és dolgozó nők, gyakran megkeresnek azzal a komoly kérdéssel, hogyan találhatnának maguknak párt? A tapasztalatuk azt mutatja, hogy ez nem olyan egyszerű, sokan kudarcokról, csalódásokról számolnak be. De mégsem adják fel. Hozzám akkor szoktak eljönni, amikor már belátják, hogy külső segítségre lenne szükségük, valakire, aki visszajelzést ad, segít pontosítani a céljaikat, segít elakadásaik megszüntetésében.

Hová tűntek a normális férfiak?

Majdnem minden ügyfelem átesik ezen a szakaszon, amikor párkeresési sikertelenségét azzal magyarázza, hogy 30 vagy 35 fölött már nincs normális szabad férfi. Aki normális (bármit is jelentsen ez), az már nem elérhető, aki pedig elérhető, az nem normális. Tehát az anyjával él, gyerek még, csak a szexre hajt – és ha egyik sem, akkor nem elég izgalmas. Viszont vannak olyan szerencsés nők, akik találtak maguknak még ennél idősebben, akár egy-két gyerekkel is normális férfit – ők vajon hol találtak? Vagy mit tudnak ezek a nők? Hogyan fogják meg és hogyan tartják meg őt?

Valóban, tényleg tűnhet úgy, hogy több a nő, mint a férfi. De még ha ez így is van, akkor is túl kell lépni ezen a hozzáálláson, mert ez kívülre helyezi a problémát – és ezzel gyakorlatilag lehetetlenné teszi a megoldást.

A megoldás benned van, a Te hozzáállásodban, a Te viselkedésedben – és ennek formálásában tud segíteni a coaching. Próbáld ki a coachingot!

 

Szerethető vagyok?

Talán ez a legfontosabb kérdés egy tartós kapcsolatban: elhiszed-e, hogy szerethető vagy? Persze, könnyű rámondani, hogy igen – de a valóság nem ilyen egyszerű. Ha átlagos tested van, akkor az már elég ahhoz, hogy csúnyának gondold magad: a médiában megjelenő retusált és manipulált képek alapján biztosan azt fogod érezni, hogy túl kövér/alacsony/kismellű stb. vagy. Ráadásul ismersz legalább egy nőt, aki a valóságban is úgy néz ki, mint a modellek a képeken és mindig össze is hasonlítod vele magad. Természetesen az összehasonlítás nem előnyös: soha nem leszel olyan jó nő, mint ő – és ezért párod sem lesz sosem. Könnyű mondani, hogy hagyd abba az összehasonlítgatást másokkal – de hogyan lehet ezt megtenni?

Érzelmileg pedig a korábbi párkapcsolati csalódások, csúnya szakítások is meghatározzák, hogy mennyire érzed magad szerethetőnek – az édesapáddal való viszonyodról nem is beszélve.

A coaching folyamata önmagában erősíti azt, hogy mennyire tartod magad szerethetőnek: a coaching hatásmechanizmusa a coach-al kialakított teherbíró érzelmi-elfogadó kapcsolat is. Ez a kapcsolat ugyan segítő kapcsolat, nem baráti, de ebben megérezheted az elfogadást és az ítélkezésmentességet. Többek között ez a válasz arra a kérdésre, hogy miért menjek coachhoz, amikor a barátnőimnek is el tudom mondani a problémáimat. Ők érzelmileg érintettek a Veled való kapcsolatban, ezért nem tudnak elfogulatlan visszajelzést adni.

Minél inkább szerethetőnek tartod magad, annál jobban tudod képviselni érdekeidet a magánéletedben is, egyre jobban elhiszed, hogy tetszhetsz valakinek – és ez a valóságban is meg fog mutatkozni.

Az online társkeresés és az önértékelés

Bizonyára Te is kipróbáltad valamelyik online társkereső alkalmazást vagy weboldalt és nem találtál párt. Ha nem vagy rutinos felhasználó, akkor csökkentette az önbizalmadat és teljesen kiábrándultál a férfinemből.

Az első hiba, amit mindenki elkövet, hogy felfelé céloz. Ha mondjuk 10-es skálán osztályozunk mindenkit a képe alapján (mert az online társkeresőkön úgyis csak a kép számít), akkor, ha van egy 7-es pasi, az 8-10-es nőknek fog írni (és többnyire lepattanni róluk). A 7-es nő ugyanezt csinálja, tehát a legtöbben olyanokkal szeretnének ismerkedni, akik egész egyszerűen jobb pasik vagy csajok, mint ők. Ennek az is a következménye, hogy a 7-es nőre csak 5-ös és alatti pasik írnak rá, akik nem jöhetnek számításba. A Díványon is jelent meg erről a témáról egy cikk. Ezért azt gondolhatod, hogy csak a nem jó pasiknak tetszel. Ez pedig rossz hatással van az önértékelésedre.

A második hiba amit el lehet követni, ha nőként ráírsz valakire. Ez is egy alapszabály: a nő nem írhat rá senkire, mert ha jó nő, akkor nincsen rá szüksége, úgyis elég match-e lesz. Különben is, a férfi kezdeményez, stb. Tehát, ha ráír, akkor nem jó nő és még kétségbe is van esve, hogy nem lesz senkije. Ennél nőiesebb módszer az ,ha párszor megnézed az adatlapját: ebből már látni fogja, hogy kifejezted az érdeklődésed, de mégsem írtál rá.

Végül: egyszerűen túl sok a szex. Mintha minden pasi szexet akarna. Semmi mást. Több kliensem beszámolt arról, hogy regisztrált valahová és sorra kapta az ajánlatokat és az intim képeket. Az persze más kérdés, hogy a valóságban lett-e volna randi, de a kommunikációt és az ismerkedést lehetetlenné teszik ezzel.

Így gyakran előfordul, hogy egy átlagos nő nem ér el sikereket egy társkeresőn és alacsonyabb az önbizalma, mint amikor regisztrált.

A sikertelenség másik oka, hogy más ismerkedési stratégiát igényel egy online társkereső. Ismerkedj úgy, mint a pasik! Egyszerre többel, erősen szűrd ki azokat, akik nem kellenek és csak azért, mert már egy ideje beszélgetsz valakivel, ne tagadd meg az esélyt másoktól, akik szimpatikusak! Online sok mindent lehet, úgyis akkor fordul komolyabbra az ismerkedés, ha offline is működik.

Tehát ne kerüld el az online társkeresőket, de figyelj oda, hogyan használod! A coaching során természetesen tudok segíteni ebben is. 

 

Pontosan kit keresel és van-e helye az életedben?

Egy metódus szerint pontosan képzeld el, hogy milyen férfit akarsz (minél több elemből áll a listád, annál jobb), és majd az adott módszerrel bevonzod. Ez nem teljesen elvetendő módszer, hiszen nem árt, ha tudod magadról, hogy milyen férfi tetszik és milyen nem. De azt vedd figyelembe, hogy a kapcsolatokat nemcsak a külsővel és a belső tulajdonságokkal kapcsolatos elképzeléseid, hanem a különböző rejtett elvárásaid és viszonyulásaid is szabályozzák. Ezért érhetnek meglepetések! 🙂 Te tudod, milyen rejtett elvárásaid vannak? Egy coaching ülés során ezek is napvilágra kerülhetnek.

A rejtett elvárásokat onnan ismerheted fel, hogy csak bizonyos típusú férfiak tetszenek meg, akikkel mindig ugyanaz történik és mindig ugyanúgy ér véget a kapcsolat. (Pl. ha valakit gyakran megcsalnak, akkor lehet, hogy azt tartja magáról, hogy önmagáért nem szerethető – és megkeresi azokat a férfiakat, akik nem is fogják szeretni őt.)

Reálisan célzol? A valódi élet nem egy film. Nagyon ritkán fordul elő, hogy a virágárus lány és a királyfi egymásra talál: általában hasonló kulturális státuszú emberek találnak egymásra és tudják fenntartani a kapcsolatot. Ha túl alacsonyra célzol (például te egyetemet végeztél és összejössz egy szakmunkással) akkor nem lesz közös témátok, mások lesznek az előttetek álló problémák, stb. Hiába gondolod úgy, hogy úgyis alig van férfi és jó lesz ő is – valószínűleg nem fog működni.

És mielőtt megtalálnád a tökéletes férfit, előtte gondolkodj el arról, hogy van-e helye az életedben? Ebben is tudok segíteni: az ülések során megnézzük, hogy milyen a viszonyulásod a párkapcsolathoz – és arra is érdemes rápillantani, hogy az időbeosztásod és egyéb logisztikai szempontok alapján van-e gyakorlati lehetőséged rá?

Mennyire tudsz elköteleződni? Az online társkeresők folyamatos versennyé tették az ismerkedést: mindig van jobb. Vagy ha éppen nincs is, lehet, hogy holnap regisztrál. Ezért van az, hogy szinte mindenki több vasat tart a tűzben: elvileg bármikor jöhet egy sokkal jobb nő vagy pasi, mint a meglévő. Te annyit tehetsz ebben az ügyben, hogy a saját elkötelezettségeden dolgozol: ha lesz valaki, aki elég jó, akkor megpróbálod vele építeni a kapcsolatot – és nem vársz a még jobbra.

Miért unalmasak a normális férfiak?

Ez egy tipikus női probléma. Ha rákeresel erre a kérdésre a neten, számtalan oldal foglalkozik vele – és én sem fogok igazságot tenni. Ez úgy működik, hogy szeretnél egy megbízható, kedves, kiszámítható férfit – és ha megvan, unatkozol mellette. Igazán a rosszfiúk gyújtanak lángra, de velük meg kész kínszenvedés az élet: kiszámíthatatlanok, játszmáznak, eltűnnek – de amikor ott vannak, akkor olyan jó!

A párkapcsolat szempontjából viszont ez nem igazán nyerő felállás: ezért a coaching során arra is rájöhetsz, mi van emögött, hogyan tudnád megzabolázni saját magad úgy, hogy az izgalom is megmaradjon, de a pasi is rendes legyen.

Észreveszed a jeleket?

A coaching során azzal kapcsolatban is adhatok visszajelzést, hogy amikor ismerkedsz valakivel, akkor mi történik? Észreveszed-e a jeleket, amiket ad? Az is lehet, hogy nem tartod magad szerethetőnek, ezért fel sem tűnik, ha tetszel valakinek. Jól értelmezed-e? Mennyiben befolyásolja az ismerkedési helyzet azt, hogy férfiként milyen jeleket adhat – és ezzel szemben mik az elvárásaid?

De a jelek nemcsak erre vonatkoznak, hanem arra is, hogy valójában milyen a másik? Mennyire nyílt, mennyire mond igazat és megfelel-e partnernek egyáltalán? Ha elragadnak az érzelmek – vagy éppen nagyon bizonytalan vagy és ezért nem látsz tisztán: külső tanácsadóként tudok segíteni a coaching során. Biztosan észreveszek olyan, akár pozitív, akár negatív dolgot, ami elkerülte a figyelmedet.

Próbáld ki a coachingot!

Ahogy látod, a life coaching olyan, az ismerkedéssel kapcsolatos problémákban is segíthet, amelyre eddig hiába kerestél megoldást. Ezért gyere el hozzám egy próba alkalomra! Az első konzultáció most kedvezményesen bruttó 2000 Ft a megszokott 7500 Ft helyett – és minden kötelezettség nélküli természetesen.