Ügyfeleim számára gyakori probléma az, hogy úgy érzik, nincs elég önbizalmuk. Nem tudnak kiállni saját magukért, nem mernek belekezdeni bátorságot igénylő dolgokba, halogatják a már rég megteendő feladataikat, gyakran és előnytelenül összehasonlítják magukat másokkal. Azokkal a másokkal, akik sikeresebbnek, szebbnek és jobbnak tűnnek, mint ők. És természetesen az önbizalmuk is nagyobb lehet, mert különben nem érték volna el azt, amit elértek.
Az ügyfeleim pedig szenvednek ettől, szeretnék, ha nagyobb önbizalmuk lenne, határozottabbak, vagányabbak, kockázatvállalóbbak és bátrabbak lennének.

Hol a megoldás? Hogyan lehet coachinggal növelni az önbizalmat?

Természetesen minden ügyfelem más és más, de vannak alapelvek, amelyek mentén dolgozunk. Az első ilyen alapelv a torz érzékelés. Ez azt jelenti, hogy nem a valóságot érzékeljük, hanem annak egy részletét, amely gyakran nem teljes és az is lehet, hogy manipulatív. Erre egy jó példa: biztos olvastál már róla, hogy aki sokat facebookozik, az könnyebben válik depresszióssá. Ennek az az oka, hogy közösségi hálón mindenki a legjobb arcát mutatja, csak a siker és a csillogás a lényeg – a problémák nagyon ritkán kerülnek elő. Ezért egy torz képet mutat mások életéről, s magunkat másokkal összehasonlítva az életünk unalmas, sivár és sikertelen. Ha a téma érdekel, érdemes elolvasnod korábbi cikkemet, amelyet – többek között – arról írtam, hogy az online társkeresés hogyan csökkenti az önbizalmadat. 

A másik fontos tényező a témában a média, amely okozza vagy erősíti a testképzavarokat, egyáltalán nem reális képet fest a sikerről és a siker áráról, a marketing, amely folyamatosan erkölcsileg avultatja el a tárgyainkat – nagyon meghatározva ezzel az értékrendünket és az önmagunkról alkotott képet.

A coaching során a valósághoz közelebb álló, reális visszajelzést kapsz magadról, a teljesítményedről és az eredményeidről. Fel is tárjuk azokat a beállítódásaidat, amelyek olyan „közel” vannak hozzád, hogy nem látsz rájuk, de nagyban meghatározzák azt, ahogy szemléled a világot és a valóságot. Erre alkalmas technika az átkeretezés, amely egy másik, számodra új nézőpontból mutatja meg ugyanazt a jelenséget – elhozva ezzel a változást. Ezáltal reálisabb lesz és javul az énképed – és ez az önbizalmad növekedését is magával hozza.

Egyébként ezért nem elegendő az, ha otthon agyalsz és gondolkodsz a problémáidon. Hiszen mindig csak a saját nézőpontodból tudsz ránézni a dolgaidra. És ha erős érzelmek kapcsolódnak a problémához, az még beszűkültté is tesz. Ezért kell egy másik, semleges ember, aki biztosítja az objektívebb és elfogulatlanabb látásmódot, és egyben több választási lehetőséget is meglát.

A torz érzékelés objektív tényezők nem ismeréséből (vagy figyelembe nem vételéből) is származhat: például, ha szülés után vissza akarsz menni dolgozni és nem vesznek vissza vagy nehezen találsz munkát, akkor könnyen gondolhatod magad értéktelennek. Pedig a valóság az, hogy – minden esélyegyenlőségi törvény ellenére – a kisgyermekes nőket nem szívesen alkalmazzák a cégek, mert nem tartják őket megbízható és terhelhető munkaerőnek. És ez Rád lefordítva az jelenti, hogy ha tudsz erről, akkor a sok visszautasítás nem fogja rombolni az önbizalmad, mert tudod, hogy nem személyesen neked szól. Hanem a státuszodnak, ami nem te vagy.

A torz érzékelés önmagad érzékelésében is megmutatkozhat: szubjektíven gyakran másként élünk meg helyzeteket, mint ami a külső szemlélő számára látszik. Lehet, hogy Te úgy élsz meg egy beszélgetést vagy tárgyalást, hogy nagyon rossz voltál – míg kívülről összeszedettnek és felkészültnek tűnsz. Ezért fontos eszköze a coachingnak a másik ember visszajelzése, aki kívülről nézve rá tud mutatni arra, amit magadról nem veszel észre.

Próbáld ki a coachingot!

Megfelelni vágyás, mint az önbizalomhiány oka?

Az önbizalom hiányát a megfelelni vágyás is okozhatja. Ez főleg női probléma és nem válogat: előfordul még a sikeres és dinamikus ügyfeleimnél is. Ez azt jelenti, hogy érdemes megnézni egy beszélgetés során, hogy milyen kimondott és rejtett elvárásoknak akarsz megfelelni. Melyek azok az elvárások, amelyek annyira fontosak a számodra (legyenek reálisak vagy irreálisak), hogy ha nem tudsz teljesíteni, akkor automatikusan értéktelennek érzed magad?

Milyen lennél ideális nőként? Mi tartozik benned ehhez a szerephez? Amilyen összetevőkből áll a női szereped, azt hozod magaddal vagy választottad? Számtalan kérdés van, amely segít tisztábban látni, ki vagy te valójában és milyen elvárásokat lenne már érdemes elengedned, mert már nem szolgálnak téged.

Mi után kiált a szíved?

Egy hosszabb coaching folyamat során az önbizalomhiányod mélyére áshatunk. Lehet, hogy azért érzed úgy, hogy nincs önbizalmad, mert nagyon elfojtod az énedet. A vágyaidat, az akaratodat, nem tartod értékesnek magad. Ezért nem segítenek minden esetben azok a technikák, amelyek elvileg hatásosak: a probléma nem ott van, ahol keresed. Ilyenkor, a folyamat során rátalálhatsz saját magadra – és a hosszabb folyamat biztonságot nyújt számodra a változás során is. Mindig lesz egy biztonságos kikötő, amelybe visszatérhetsz, amikor a tengeren vihar tombol.

De általában nem ilyen komoly a helyzet, gyakoribb, hogy csak pár ülésre van szükség, amely célzottan beavatkozva oldja meg az aktuális problémáidat.

Probléma = baj van velem?

A másik gyakori nézet, amely önbizalomhiányt okozhat, az életben mindig és óhatatlanul előforduló problémákra adott téves reagálás. Ha megfelelni vágyó szülők neveltek vagy olyan iskolába jártál, ahol komoly szigor volt és alkalmazkodni kellett, akkor lehet, hogy másként állsz hozzá a problémákhoz. Ilyenkor gyakori az, hogy igyekszel megszabadulni tőlük és nem elfogadni a létüket, mert túlzott felelősséget veszel magadra. Ezért olyan problémákért is magadat okolod és tartod emiatt értéktelennek, amelyek teljesen természetesek és mindenki életében előfordulnak. Pusztán azért, mert gyermekkorodból ottmaradt az a meggyőződés, hogy az értékes gyermek az, akinek nincsenek problémái.

De a valóság az, hogy mindenkinek vannak problémái, kinek kisebbek, kinek nagyobbak. Problémamentes emberek nem léteznek. Ezért ezzel a meggyőződéssel csak plusz terhet teszel magadra, amikor a gondok és feladatok léte miatt is te vagy a hibás. A coaching során ezt is tudjuk kezelni: a beszélgetések végére leteszed a batyut, amit cipelsz és hátráltat.

E témák feltárása és megoldás egy hosszabb, több üléses coachingot igényel. Talán ez lesz az első alkalom az életedben, amikor valaki empatikusan meghallgat, nem ítél el és nem fogja megmondani, hogy mit tegyél. Helyette segít a saját belső erőforrásaid felismerésében és használatba vételében, visszajelzéseket ad és támogat, miközben te találod meg a saját erődet.

Az önbizalom növelésének spirálja

Több tévhit van még az önbizalommal kapcsolatban, amelyről érdemes beszélnünk. Azért, mert így nem lesznek alaptalan elvárásaid a saját önbizalmaddal és a fejlesztésével kapcsolatban. Míg a motivációs idézetek szerint nagyon egyszerű a világ, addig a valóságban sokkal bonyolultabb.

Ez azt jelenti, hogy például nincsen egy dolog, amit megvalósítva vagy megoldva az össze problémád varázsütésre eltűnik és te egy szép reggelen magas önbizalommal ébredsz. Az önbizalom növelésének folyamata inkább egy emelkedő spirálra emlékeztet. Valamilyen szinten van az önbizalmad és – talán pont éppen a coaching hatására – kipróbálsz valami újat, valami pici dolgot. Akár csak azt, hogy nemet mondasz valamire. Vagy javasolsz egy jobb megoldást a főnöködnek. Vagy máshol ebédelsz, mint a kollégák, mert ahová járnak, azt utálod, csak eddig nem merted mondani. Tehát valami apróságot megcsinálsz, ami viszonylag kockázatmentes. És amikor sikerrel jársz, akkor automatikusan nőni fog az önbizalmad. Emiatt lépsz még egyet, kipróbálsz és megcsinálsz egy nagyobb dolgot, a siker miatt még bátrabb leszel és így tovább. Ezt egyedül is meg lehet csinálni, de a coaching során kapsz mellé egy támogató közeget, amely biztonságot ad.

A másik fő tévhit az önbizalommal kapcsolatban az, hogy csak egyszer kell elérni és utána örökre így marad. Ez sem igaz. Az önbizalom folyamatosan ingadozik. Számtalan hatás ér nap mint nap, ami meghatározza az aktuális szintjét. Testi hatások (pl. betegen sokkal kevésbé vagyunk az érdekeinek érvényesíteni); a szerepből vagy státuszból eredő hatások (könnyebb asszertívnak lenni egy bolti eladóval, mint a vezérigazgatóval szemben); az aktuális történések is hatással vannak rá (például egy vita után nehezebb egy másik helyzetben helytállni). Ezért helyesebb és reálisabb arról beszélni, hogy itt és most, ebben a helyzetben mennyi az önbizalmad. Lehet, hogy a körülmények miatt nem is olyan alacsony, csak azt gondolod, de kívülről nem így látszik.

Az önbizalom hiányának rejtett hasznai

Furcsának tűnhet, de az is előfordulhat, hogy az ügyfél ragaszkodik az alacsony önbizalmához, mert számára az bizonyos helyzetekben hasznos. Többnyire azért ragaszkodik hozzá, mert az kielégít valamilyen érzelmi igényét – és ezért nem akar határozott, asszertív, stb. lenni, mert akkor a magas önbizalom veszteséget jelent számára.

Például a számára nehéz helyzetekben a családtagjai vagy a barátai segítenek neki és figyelmet kap. Ha képessé válna egyedül megoldani ezeket a nehéz helyzeteket, akkor elvesztené a figyelmet és a szeretet – ezért megmarad gyengének és önbizalomhiányosnak és minden működik tovább.

Ilyenkor a coach nyújtotta figyelem és biztonság az, amely lehetővé teszi, hogy ne veszítse el ezeket az érzelmi hasznokat, miközben mégis fejlődik.

Ha végigolvastad a cikket, akkor már tudod, hogy az önbizalom növelése bonyolult – és nem lehetséges anélkül, hogy megváltoznál. Egy könyv elolvasása vagy egy előadás meghallgatása nem fog segíteni, mert ott csak általános ismereteket szerzel, veled személyesen nem foglalkozik senki. Nem áll melletted egy támogató „edző”, aki rád koncentrál, képben van veled – és pontosan veled kapcsolatban. Aki kívülről lát – és a te érdekeid, a te fejlődésedet nézi.

Ezért azt javaslom, próbáld ki a coachingot! Milyen kérdéssel kezdenéd? Biztosan eszedbe jutott valami, ami most fontos, amire szeretnéd megtalálni a választ: gyere el hozzám egy kedvezményes első ülésre – és utána még mindig eldöntheted, hogy folytatni akarod-e a belső munkát. Ha nem, akkor sincs harag, most minden további elköteleződés nélkül kipróbálhatod, milyen is lenne a coaching. Várlak, kattints a gombra és lépj tovább!