Semmi az égvilágon.

Így működünk, hogy alapvetően a rossz dolgokat vesszük észre magunk körül.

Biztos volt már neked is olyan, hogy kaptál egy ajándékot, amire vágytál, például egy táskát, elmondtad milyet szeretnél, a színét, hogy milyen alakja legyen, nagyjából mekkora. Az alapelvárásoknak megfelelt a táska, de összességében neked mégsem tetszett, mert volt rajta egy plusz dísz, amitől nem érezted sajátodnak. A táska 90%-ban olyan volt, mint amire vágytál, de 10 %-ban nem, és te csak arra a 10%-ra tudtál figyelni. Emiatt lehet, hogy nem is hordtad, sőt visszacserélted vagy elajándékoztad. Pedig a 100%-ból a neked nem tetsző dísz csupán 10% volt, mégsem értékelted miatta a maradék 90% jót.

Ugyanígy működik az életünk is. Összességében 80-90%-ban minden jó és tökéletes az életünkben, mi mégis arra, az ehhez képest elenyésző rosszra fókuszálunk.

Ezért érzed időnként te is azt, hogy minden olyan borzalmas. Pedig egyébként nem az.
Mi a te 10%-od? Mi köt le annyira, hogy nem értékeled miatta a 90 % jót?

Nézd meg, most ebben a pillanatban, amikor ezt olvasod mi az, ami annyira szenvedésre ad okot? Fáj valamid? Bántanak? Éhes vagy?

Alapvetően tök jó helyzetből indulunk. Csak ezt hajlamosak vagyunk elfelejteni.

Ugyanakkor nem mindig ilyen egyszerű ez az egész, hiszen csak ennyi lenne, elkezdesz figyelni arra, hogy mennyi jó dolog van körülötted és boldog is vagy. De addig, amíg belül nem vagy rendben, nem tudod értékelni a külső dolgokat.

Mire gondolok pontosan? Ha nem szeretnek, vagy nem úgy szeretnek, ahogy az neked jó lenne, ha értéktelennek érzed magad a kapcsolataidban, a munkahelyeden, akkor az okozhat egy viszonylag állandó szomorúságot, ami miatt felkelni sincs kedved reggelente. Lehet, hogy nem is tudsz róla, hogy emiatt érzed magad rosszul, egyszerűen csak boldogtalan vagy.

De nem kell benne maradnod. Ha megtanulod, hogyan állj ki magadért, hogyan érezd magad értékesnek, szerethetőnek, akkor helyreáll az önbecsülésed és újra vidám leszel. Mosolyogva vágsz neki a mindennapoknak és már az a kis dísz sem fog zavarni a táskán, vagyis újra észreveszed azt a sok jót, ami körülvesz.

Gyere és vágj bele önmagad felfedezésébe!

Jelentkezz most coachingra!