Az előző cikkemben már írtam arról, hogyan működik a coaching, mikor fordulj coachoz. Voltak benne példák is, de olyan szempontból nem volt teljes körű a cikk, hogy lényegesen több helyzet van, amikor érdemes elmenni egy coachoz. Ebben a cikkben ezek közül a 7 legfontosabbat írom le, illetve el is magyarázom, hogy mi mit jelent. Ez azért fontos, hogy végre a szakszavak mögé láss és jobban meg tudd ítélni, hogy eljött-e már a pillanat a segítség kérésére.

1. Amikor elakadásod van

Ez a szó, hogy elakadás, gyakran szerepel a neten, de a jelentésével nem mindenki van tisztában. Elakadásról arról beszélünk, ha van egy konkrét feladat vagy probléma, vagy egy olyan élethelyzet, amelyet a rendelkezésedre álló belső eszközökkel nem tudsz megoldani. Ez azt jelenti, hogy nem külső problémáról beszélünk (Például, ha nincs elég pénzed, hogy befizesd a villanyszámlát, az nem elakadás, hanem pénzhiány. Az elakadás az lehet, hogy rendszeresen nem tudod beosztani a pénzedet,tudod, hogy nem kellene, de felesleges kacatokra költöd. Így akármennyire is szeretnéd, nem jut villanyszámlára. És saját erőből nem tudod megoldani a problémát, nem tudsz félretenni.)

Onnan ismerheted fel, hogy elakadtál, hogy az adott probléma megoldásához vezető összes utat ismered már szerinted, folyamatosan zakatol az agyad – és nem tudsz továbblépni. Mindig ugyanazokat a köröket futod, esetleg volt már pár sikertelen megoldási kísérleted – és a probléma továbbra is fennáll. Nem látod meg a további megoldási lehetőségeket – de lehet, hogy azt nem veszed észre, hogy ez egy megoldhatatlan helyzet és ki kellene szállni belőle.

De az is lehet, hogy csak egy külső visszajelzés kell – konkrét eset, amikor valakinek az önéletrajzát néztem át, a visszajelzéseim és a beszélgetésünk alapján átírta és a következő héten már két interjúra behívták, előtte pedig több hónapig egyre sem.

Az elakadás másik jele az, amikor nem egy konkrét feladattal akadtál el, hanem a státuszodban, az életedben van stagnálás: megrekedt a karriered vagy már 5 éve együtt vagy valakivel, aki nem akar feleségül venni és nem fejlődik a kapcsolat.

Ilyenkor gyere el coachingra, ránézünk az elakadásodra és találhatunk megoldást rá. (Olvasd el az előző cikkben, miért nem ígérem azt, hogy biztosan lesz megoldás és minden sikerülni fog.)

2. Szintet akarsz ugrani – és a motivációs idézetek már nem segítenek

Ahogy halad előre és fejlődik az életed, akár a munkahelyeden, akár a privát életedben egyre nagyobb és nagyobb felelősséggel szembesülsz. Vagy olyan új helyzetekkel, amelyek az eddig használtaknál eltérő képességeket és készségeket igényelnek. Ilyen lehet egy előléptetés, egy gyerek születése, a házasság is, de az is, amikor otthagyod a lélektelen multis rabszolgalétet és egy szabad és önálló vállalkozást indítasz.

A motivációs idézetek szerint az ilyen és hasonló helyzetek könnyen megoldhatóak: csak tudni kell, hogy a felhők felett mindig süt a nap; amikor a legsötétebb az éjszaka, akkor van legközelebb a hajnal. És különben is, biztosan van egy 3-7-12 vagy 30 pontos lista arra valamelyik gurunál, amit ha pontosan betartasz, akkor semmi problémát nem jelent a sikerre vitel. És általában ezekhez tartozik egy bevásárlólista is: a bébiőrtől kezdve a legújabb szakirodalomig és laptopig meg tudod venni azt az eszközt, ami segít megugrani az új szintet.

Ugye Te is érzed, hogy ez milyen abszurd? Például az önbizalom nem úgy működik, hogy pár lózungot elolvasol és máris meglesz. A fejlődés többnyire nem ugrásszerűen történik, hanem visszaesésekkel tarkított és van egy tanulási fázisa is.

A nagyobb felelősséghez képessé kell válnod arra, hogy tudd vállalni – ha eredményes akarsz lenni. A változás beindíthatja a félelmeidet, szorongásaidat vagy “csak” új készségekre kell szert tenned: pl. ha új vállalkozást indítasz, akkor jó, ha az eddigieknél jobban tűröd a bizonytalanságot.
A személyes fejlődésedben segíthet a coaching ilyen esetben és a tudatosságod növelésében.

3. Külső visszajelzésre vagy tisztánlátásra van szükséged

Benne vagy egy helyzetben, egy kapcsolatban és valami baj van. Ilyenkor a megoldás megkeresését megelőzheti egy tisztázás is. Ilyenkor a saját szereped tisztázod abban, hogy hogyan alakulhatott ki, mi a te szereped benne (ez nem egyenlő azzal a kérdéssel, hogy ki volt a hibás) és esetleg hogyan tartod fenn a helyzeted?

Ilyenkor a coach azért alkalmas arra, hogy külső visszajelzést adjon, mert a problémában érzelmileg nem érintett személy (ezért nem feltétlenül jók erre a barátok vagy barátnők, erről itt írtam. Ezért hiányzik belőle az önigazolás, a hibakeresés vágya és igénye. Emellett nincs beszűkülve, ezért könnyebben segít neked abban, hogy meglásd a meglévő, de észre nem vett lehetőségeidet.

4. Ha le szeretnél zárni valamilyen helyzetet

Ez a helyzet lehet valamilyen veszteség is (például igazságtalanul kirúgtak a munkahelyedről), de olyan helyzet is, amely kellemetlen, nyomaszt és nem tudod rá a megoldást. Például egy elhúzódó konfliktus. Tehát valamilyen olyan érzelmi állapot, amely addig, amíg meg nem oldódik, lehetetlenné teszi a továbblépést.

Ilyenkor nem kapcsolati tisztázást végzünk a másik fél jelenlétében, és be sem pereljük az igazságtalan munkahelyet, hanem a coachingban arra törekszünk, hogy te érzelmileg képessé váljál a helyzet lezárására és a továbblépésre. Tehát hogy ne akadályozza életed további folyását a rendezetlenség, sérelem, veszteség.

5. Ha jobban szeretnél kommunikálni

Például a főnököddel beszélve mindig kislánynak vagy kisfiúnak érzed magad és ezért nem vagy képes megfelelően megmutatni az igényeidet vagy megfelelően prezentálni az elképzeléseidet, erősségeidet és sikereidet.

A coaching során megnézzük hogyan kommunikálsz, hogyan javíthatnád és mire figyelj oda. A kommunikációs készségfejlesztés szintjén meg is állunk. Ez nem pszichoterápia, ahol megnézed, hogy milyen volt a viszonyod a szüleiddel és hogyan mutatkozik meg ez a főnököddel (és más tekintélyszemélyekkel) való viszonyodban. Beszélhetsz más és más szavakkal, kommunikációs stílusokkal és kockázat nélkül kipróbálhatod magad azért, hogy éles helyzetekben már ne kelljen kísérletezned.

Természetesen a pár- és egyéb kapcsolati kommunikációs problémáknak is helyük van a coachingban. Ilyenkor ez nem párterápia, hanem azt fejlesztjük, hogy Te hogyan tudnál másképpen kommunikálni a kapcsolatban.

6. Olyasvalakit keresel, aki előtt bátran megnyílhatsz

Gyakori élethelyzet, hogy az ügyfelem bizonyos problémáit, bizonyos szituációkat nem vállalhat fel a családja vagy a barátai előtt, mert nem értenék meg. Vagy attól fél, hogy később visszaélnének vele. Viszont maga a helyzet nyomasztja, nem tudja megoldani, nem tudja mit tegyen. Például olyan betegsége van, ami szégyellnivaló. Vagy nem tudja megbeszélni a munkahelyi problémáit senkivel, mert a párja nem ért hozzá, a munkahelyén pedig nem hozhatja szóba. Vagy olyan kapcsolati problémája van, amelyet egyedül nem tud megoldani, de nem is nagyon beszélhet róla senkivel (például rendszeresen ajánlatokat tesz neki a főnöke).

Ha Te is ilyenben vagy, akkor gyere el egy coachingra! A coaching üléseken elhangzottak is olyanok, mint a gyónási titok: a coachnak is titoktartási kötelezettsége van, így az ott elhangzottak ott is maradnak. Ami viszont nincs a coachnak: nem kell ítélkeznie. Tehát nem fog elítélni, elfogad téged és a helyzetedet. Így bátran és kockázatmentesen kitárulkozhatsz neki.

Miután végre megosztottad valakivel a problémádat, megkönnyebbülsz, foglalkozhatsz a kapcsolódó érzelmeiddel és el tudsz indulni a megoldás felé vezető úton.

7. Ha folyamatos támogatásra van szükséged

Ez főleg akkor lehet fontos, ha meg szeretnél valósítani valamilyen új, bonyolultabb projektet vagy valamilyen változást levezényelni a cégen belül, esetleg az életedben. Ha már csináltál ilyet, akkor tudod, hogy milyen komplex és magányos dolog végigvinni. Tele van bizonytalanságokkal, visszahúzó erőkkel és helyzetekkel. Lehetnek ellendrukkerek vagy akár szabotőrök is, akik ellenérdekeltek a sikerben vagy a változásban. És bónuszként még ott vagy Te: a kétségeiddel, az alkalmatlanságod érzésével (vajon képes leszek rá?), a kételyeiddel, a maximalizmusoddal, stb.

Ilyenkor a coach támogatást nyújt és segít objektívebben mérni a haladást. Segít megnézni, hogy az egyes döntéseknek milyen következményei lehetnek. Így mindig lesz melletted valaki, akihez bizalommal fordulhatsz és ez meg fog látszani a végeredményen!

Neked melyik a problémád?

Bármelyik is az, most még könnyebben hozzájuthatsz a segítséghez. Van egy kedvezményes ajánlatom. Próbáld ki minden további kötelezettség nélkül a coachingot!

Ha érdekel, hogy mi történik a coaching folyamata során, olvasd el ezt a cikket