Előző bejegyzésemben a környezet fontosságáról írtam, hogy mennyire nem mindegy, milyen mentalitású emberek vesznek körül minket.
Ezt bizonyítandó hoztam egy szemléletes kis történetet, amit gondoltam megosztok veled.

A levelibékák botmászó versenyt rendeztek, meghívták rá a tavacska összes békáját, hogy legyen szurkolótábor a mászó békák számára. A verseny jó mulatságnak ígérkezett, az idő szép volt, a nap gyönyörűen sütött, a versenyzők felkészültek. A kupák ott csillogtak a színpad mellett, a friss tavasz illata mindenkit feldobott, már alig várták a versenyt. A bíró sípolt, a mászók pedig nekiiramodtak. Mentek fölfelé, ki gyorsabban, ki lassabban mászott, de mindenki szépen haladt, mikor a bíró arra kérte az összegyűlt sokaságot, hogy buzdítsák őket. De ők ahelyett, hogy ezt tették volna, olyanokat kezdtek el skandálni, hogy „ez a bot túl magas”, „ez egy lehetetlen küldetés”, „úgysem fog sikerülni”. Ahogy ezek a mondatok egyre többet hangzottak el, a mászók közül egyre többen kezdték el feladni. De egy béka mégis kitartóan mászott tovább, így róla kezdtek el beszélgetni, hogy vajon miért erőlködik, mikor ez egy lehetetlen mászás. De a béka csak ment fölfelé, nem törődve semmivel, míg végül felmászott a bot csúcsára. Miután megcsinálta, mindenkit a béka titka érdekelt, a végén kiderült: süket volt.

Mi a tanulsága ennek a kis történetnek? Hogy mennyire előre tud lendíteni, vagy teljesen visszahúzni a saját környezetünk. Azt sose feledd el, hogy azok az intelmek, amikkel a jószándékú környezeted próbál megóvni, egyrészt ha nem kérdezted meg a véleményét a dologról, akkor kéretlen, másrészt az az ő véleménye róla.

Hagy mondjak egy példát: végre rászántad magad és beiratkoztál egy japán tanfolyamra (de ez lehetne bármi más is), örömmel újságoltad el a környezetedben lévőknek, akik erre mondták neked a saját félelmeidet: „hogy lesz erre időd”, „nem fogod bírni”, „ez egy nehéz nyelv”, „amúgy is mire fogod használni”? Ha ezeket mondja neked valaki, akkor az róla szól: ő az, akinek nem lenne rá ideje, aki nem bírná végigcsinálni, akiknek nehéz lenne és nem tudná mire használni, de mivel előfordulhat, hogy benned is vannak kételyek a dologgal kapcsolatban, ezért el tud bizonytalanítani. DE NE hagyd! Tudatosítsd magadban, hogy ezek az ő félelmei, nem a tieid és vágj bele teljes erőbedobással! 🙂

Ha úgy érzed változtatnál az életeden és szükséged van egy segítőtársra, akkor várlak szeretettel! 🙂